Vi har skuslet bort en mulighet

Arendalsukens andre dag ble avsluttet med en diskusjon om hvordan den grønne omstillingen skal skyte fart i Norge. Skal vi lykkes med det grønne skiftet, må vi aldri igjen vedta subsidiepakker til olje og gass, mener Cicero-direktør Kristin Halvorsen.

Kilde: biogassbransjen.no

Norge henger etter

Mens både EU og USA har innført betydelige støtteordninger for å hjelpe sektorene, så henger Norge igjen. Den norske biogassproduksjonen har ligget stabilt på 0,7 TWh de siste seks årene.

Norge må skru støtteordningene, mener Cicero-direktør Kristin Halvorsen.

– Vi må aldri igjen vedta subsidiepakker til olje- og gassektoren. Det tar ressurser fra fornybarsektoren. EU og USA har brukt disse krisesituasjonene til å pushe det grønne skiftet. Vi har skuslet bort en mulighet, sa hun under debatten.

Biogass Norge og en rekke samarbeidspartnere la tidligere på dagen frem et forslag til handlingsplan for å øke produksjonen av biogass i Norge. Målsettingen er at det skal produseres fem TWh med biogass i Norge i 2030.

Like utfordringer

– Da kan vi kutte to millioner tonn CO2-ekvivalenter, sa daglig leder Pia Farstad von Hall i Biogass Norge.

Tiltaksplanen består av en rekke tiltak. De fleste av dem har bransjeforeningen fremmet tidligere, deriblant forslag om å etablere et eget biogassprogram under Bionova med en årlig ramme på 500 millioner kroner.

I handlingsplanen har biogassaktørene også pekt på behovet for forutsigbare rammer, noe som daglig leder Ingebjørg Tellnes Wilhelmsen i Norsk Hydrogenforum kunne kjenne seg igjen i.

– Vi trenger forutsetninger som er langsiktige nok. Hydrogen sliter med noen av de samme utfordringene som biogass, sa daglig leder Ingebjørg Tellnes Wilhelmsen i Norsk Hydrogenforum.

Politisk lederskap

Halvorsen mener det er nødvendig at politikerne tar tydelig lederskap og skaper forutsigbare rammebetingelser. Da må vi også tåle at de nye energiformene ikke klarer seg på egenhånd med en gang.

– Alle ber jo om milliarder til seg selv. Og alt vi skal investere i må være lønnsomt, men ikke fra dag en. Vi må løsrive oss fra det fossile, sa Halvorsen.